SALES OFFICE

THE CAPITAL PLAZA CENTER
Sheikh Zayed Street,
II/05 1st Floor
81000 Podgorica, Montenegro


sales@thecapitalplaza.me
+382 20 234 077

Top 10 stvari koje morate vidjeti u Podgorici

By Press TCP 6 months ago
Home  /  Blog  /  Top 10 stvari koje morate vidjeti u Podgorici
The Capital Plaza diplomat tower from above

Glavni grad nudi mnogo interesantnih sadržaja i znamenitosti koje morate posjetiti. Svakako mnogo je i poslovnih sadržaja, pa se u Podgorici nalaze i najbolje kancelarije u Crnoj Gori. 

U nastavku pročitajte šta sve možete vidjeti u glavnom gradu. 

  1. Muzeji i galerija Podgorice 

Muzeji i galerije Podgorice su zaštitni znak kulturne ponude. Ovo kulturno blago sačinjavaju Muzej grada, Muzej Marka Miljanova, Moderna galerija i Galerija Risto Ratković. 

Muzej grada i Moderna galerija nalaze se u centru grada i u njima su izloženi neki od najinteresantnijih eksponata istorijskog, etnografskog, arheološkog i kulturno-istorijskog materijala sa akcentom na crnogorsku tradiciju. Moderna galerija svojim inovativim pristupom ističe značaj savremene umjetnosti. Ovdje se mogu pronaći neka od djela Petra Lubarde i Dada Đurića, najpoznatijih crnogorskih umjetnika.   

Galerija Risto Ratković se nalazi u Staroj Varoši, gdje se može osjetiti duh stare Podgorice. Risto Ratković je bio crnogorski vajar koji je ostavio upečatljiv trag u crnogorskoj umjetnosti i ostao prepoznatljiv po portretima ličnosti iz Gorskog vijenca. 

Muzej Marka Miljanova se nalazi u Kučima, nadomak Podgorice, u kojem su kroz tri dijela istaknuti najznačajniji momenti iz života ovog junaka i velikana Crne Gore. 

  1. Nijagarini vodopadi 

Zanimljiva atrakcija i popularno izletište naročito tokom ljetnih vrelih dana jeste vodopad na rijeci Cijevni, koji je lokalno stanovništvo prozvalo Nijagarini vodopadi. Nalazi se na samo 4km od centra grada i izgrađen je kako bi stanovnici iz obližnjih sela mogli da melju pšenicu i kukuruz, ali mlinovi nijesu preživjeli burne događaje iz 20.vijeka.   

Nijagarini vodopadi su sada mjesto za odmor i druženje sa najmilijima. 

  1. Stara Varoš i Sahat kula 

Stara Varoš je bila jezgo Podgorice u periodu osmanlijske vlasti kada je dobila sve orijentalne karakteristike. Simbol Stare Varoši je Sahat kula, građevina koja se nalazi na Trgu Bećirbega, a podigao je hadži Mehmed-paša Osmanagić. 

Na ovom mjestu možete osjetiti autentičan i tradicionalan duh, kao i mnoge tradicije i običaje starih vremena. 

  1. Most na Skalinama  

Romantično mjesto sa kojeg su zalasci sunca naročito čarobni simbol je prepoznatljivosti Podgorice. Nalazi se u centru grada, na Skalinama i najstariji je most u Podgorici. Lokalno stanovništvo ovo mjesto zove most na Sastavcima jer se područje oko ušća Ribnice u Moraču zvalo Sastavci.   

Sada se ovdje može uživati u restoranu pored rijeke, ali i prijatnoj šetnji duž novog šetališta koje spaja glavne mostove Podgorice. 

  1. Šoping centri – Delta City i The Capital Plaza 

Za ljubitelje šopinga, tržni centri smješteni u urbanom dijelu Podgorice imaju ponudu svjetski poznatih butika. Pored brojnih butika i prodavnica The Capital Plaza Podgorica predstavlja multifunkcionalni centar glavnog grada u kojem se nalaze kancelarije i predstavništva velikog broja globalnih i regionalnih kompanija, ambasade, luksuzni stanovi, hotel, kao i komercijalna i ugostiteljska zona. Iako je ime centra odavno promijenjeno, mnogi isti pamte pod starim nazivom Atlas Capital. 

Mogućnost izdavanja poslovnih prostora i kancelarija Podgorica ali i apartmana nudi The Capital Plaza. Najbolje kancelarije u Crnoj Gori mogu se naći u ovom centru. Takođe, ovdje je smješten jedan od svjetskih popularnih hotela CUE, po kome je glavni grad prepoznatljiv. 

The Capital fitness Centar, ali i butici i popularni restorani u PodgoriciElit Restaurant &Bar i Hard rock cafe imaju svoju lokaciju ovdje. 

Delta City obiluje raznovrsnim popularnim buticima, svjetski poznatih brendova, restoranima i barovima. Tu je i moderni bioskop, kao i mnoštvo drugih sadržaja koji obećavaju dobar provod. 

The Capital Plaza definitivno nudi najbolje kancelarije u Crnoj Gori. 

Ova dva centra su najpoznatiji u Podgorici i mjesta su dobre zabave i šopinga. 

  1. Skadarsko jezero 

Kada se od Podgorice krene prema Baru, zetsko-skadarskom dolinom prostire se jedno od najljepših jezera Crne Gore ujedno  i značajna prirodna atrakcija Podgorice – Skadarsko jezero. Proglašen je Nacionalnim parkom 1983.godine i predstavlja najveću kriptodepresiju na Balkanu. Turistima je ova destinacija veoma privlačna jer obiluje prirodnim bogatstvima. Međutim, tu su i kulturno-istorijski spomenici, koje turisti rado posjećuju. Razvijen je izletnički, rekreativni, kulturni i speleološki turizam, krstarenje ali i naročito popularno gledanje ptica. Upravo povoljan položaj blizu glavnog grada, ali i mora i planina jeste unikatnost Skadarskog jezera kao turistički atraktivne destinacije. 

 

  1. Vinograd – Plantaže „13. jul” 

Vinogradarstvo je popularna grana u Podgorici u vinogradu ”Plantaže 13.jul”, površine 2.300 hektara. Iako je vinograd ogroman i parcele su međusobno veoma udaljene, posjetiocima je omogućeno da ga obiđu u potpunosti, uz čašu pjenušavog vina i laganu vožnju turističkim vozom. 

U vinogradu  se uzgaja 29 različitih sorti grožđa, među kojima su najznačajnije crnogorske sorte: vranac i krstač. Nakon obilaska vinograda, posjeta podrumu Šipčaniku je obavezna. 

Za ljubitelje vina i neobičnih prirodnih bogatstava ova atrakcija je unikatno iskustvo. 

  1. Duklja i Medun 

Duklja i Medun su mjesta koja obiluju istorijom drevne Podgorice, a nalaze se na samo par kilometara od centra grada. Medun je malo udaljeniji, nalazi se na desetak kilometara od grada. Pored značajne crkve sv.Nikole, u Medunu se nalazi rodna kuća Marka Miljanova, crnogorskog junaka, kao i ostaci ilirskog grada Meteona. 

Meteon je nastao krajem IV vijeka prije nove ere i bio jedan od centara ilirskog plemena Labeata, koje je vladalo čitavim skadarskim basenom. Ostaci Medunskog grada, sa očuvanim  kulama i bedemima, uglavnom pripadaju srednjovjekovnom turskom utvrđenju. 

Ovdje se osim u kulturnom blagu može uživati u izletištu i napraviti takozvana panoramska ruta Krug oko Korita. 

  1. Park Gorica 

Podgorica je dobila ime po brdu Gorica koje se nalazi u samom centru, tako da naziv Podgorica znači – grad pod Goricom. 

Ovo je popularno izletište Podgoričana, ali i svih posjetilaca grada. Tu je i avanturistički park za djecu. 

Borovi po kojima je Gorica poznata blagotvorno utiču na zdravlje.   

  1. Bokeška ulica 

Podgorica je veoma prepoznatljiva po ugostiteljstvu, odnosno veoma bogatoj ponudi kafića i restorana. Ritual ispijanja kafe dobija novo značenje u Podgorici, a brojni kafići su mjesta okupljanja i dobre zabave. 

Bokeška ulica se nalazi u samom centru grada, pa spaja ostale turističke ponude glavnog grada i ugostiteljstvo.   

  

Category:
  Blog
this post was shared 0 times
 000