DESTINACIJA

Crna Gora,  zemlja neprikosnovene i čudesne ljepote, iako rasprostranjena na svega 13.800 km2, opravdano i sa ponosom nosi svoj slogan ,,Wild Beauty”. U jedinstvu beskrajnih različitosti izdvajaju se tri regije: primorska, središnja i planinska.

More zapljuskuje 293 kilometra obale. Osim veličanstvenog Bokokotorskog zaliva, najjužnijeg fjorda u Evropi, privlače i mnoge male uvale, divlje plažice, najfiniji pijesak… U središtu zemlje je Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu, ptičji raj. A onda splet planinskih vijenaca, visokih preko 2.000 metara. Osim veličanstvenih vrhova i kanjona, krase ih lednička jezera, šume i pašnjaci, izuzetno bogatstvo flore i faune. Tara je ovdje urezala najdublji kanjon u Evropi.

More i planine, pet nacionalnih parkova, područja koja su dio svjetske prirodne baštine, nude mnoga mjesta za rekreaciju, avanturu i sport, pa i ekstremne sportove.

Tradicionalna kuhinja je raznovrsna (morska, jezerska, planinska) a izuzetno ukusna i zdrava. O ukusima domaćeg hljeba, sira, jagnjetine, pastrmke ili morskih specijaliteta, gosti pričaju sa uzdahom. Ne zaboravljaju ni domaća vina, rakije i medovinu.

U kulturama na tlu današnje Crne Gore prepoznatljivi su uticaji mediteranskih, srednjeevropskih, istočnoevropskih i orijentalnih civilizacija. Osim Kotora, starog grada, pod zaštitom UNESCO-a, treba vidjeti i ostatke drevnih naselja, manastire, crkve, katedrale, džamije i muzeje, ali i djela savremenih graditelja i umjetnika.

U Crnoj Gori postoje dva aerodroma, jedan u Golubovcima, nadomak Podgorice i u Tivtu. Današnji glavni grad Crne Gore oduvijek je bio saobraćajno čvorište. Sa svojom savršenom pozicijom, prostire se na 1.500 km2 sa ukupnim brojem stanovnika 187.000 i jedan je od najtoplijih evropskih gradova. I od mora i od visokih planina udaljen je samo pola sata vožnje a od aerodroma Golubovci udaljen je svega 12 km. Oslonjen na pet rijeka i nekoliko brda, čuvajući staro gradsko jezgro, kao administrativni, privredni, zdravstveni, univerzitetski i kulturni centar, Podgorica se naglo razvija i poprima izgled modernog evropskog grada. Dobri hoteli, veliki broj restorana, izvrsna domaća i internacionalna kuhinja, uređene zelene površine, bogat kulturni život i gostovanja svjetskih umjetnika u nacionalnom teatru, čine ovaj grad dobrim mjestom za život i rad.